donderdag 2 mei 2013

Biertefahrt (of een ode aan Michel en José)


Op reguliere dagen zijn zij knapen, nauwelijks achter de oren gewassen. Maar op een dag als deze, transformeren zij in noeste kruisvaarders die op kousevoeten het feestgedruis van de monarchisten ontvluchten om zich op te offeren voor een hoger doel. Duitsch bier halen bij de oosterburen, zoals ze zelf plachten te zeggen. Met de nadruk op SCH. Goesting is het woord dat hen verenigd. Op deze jaarlijkse afspraak hebben zij wederom goesting. Goesting in pinten. Goesten om te koersen. Vandaag maken wij mee, wat voor velen een daad van waanzin is. Voor hen is het koers.

(Tot zover mijn Paul Jambers imitatie)

[...]

Dames en heren, u kijkt naar een speciale editie van Sporza waarin wij verslag doen van een koers van een stel Hollanders die op hun nationale feestdag het in de bol hebben gekregen om pinten te kopen in Leer, terwijl elke slijterij om de hoek dezelfde waar in de aanbieding heeft. Zij noemen het De Biertefahrt. Wij Vlamingen zijn al gauw geneigd om dit soort koersen te bagatelliseren, omdat wij onze eigen jaarlijkse hoogmis hebben en kijken dan ook niet subbiet op van een of andere kermiskoers. Hebben wij hier te maken met een stel sukkelaars José?

Och nee, Michel, sukkelaars allerminst, 't is gewoon koers he. Pinten of niet. Koers is koers.

[...]

Enfin, we zullen postvatten en schakelen rechtstreeks naar datgene wat over is van voorheen het peloton. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de vlammen nog niet van de straatstenen afspatten. Of heb ik het mis José?

Och nee Michel, mis zeker niet. We hebben zitten te kijken naar een slapend peloton met daarin één renner die een verkeerde fiets gestoken heeft.

Een verkeerde fiets José?

Ja Michel, op deze macadamwegen in de grensstreek bij Oost-Groningen kiezen voor een tijdritfiets is solliciteren om als een hond op een frikandel te fietsen.

En dat verklaart dus waarom deze eigenwijze mens constant gaten moet dichtrijden achter in de meut, José?

Voila.

[...]

Dames en heren, laat ik u bijpraten wat eerder vandaag is voorgevallen. We zijn zo rond de klok van negen aangevangen in Groningen. Dat was zeker drie kwartier na het geplande depart. Diverse plichtplegingen omtrent de nieuwe sponsor Flapjack vertraagden de start. We zijn getuige geweest van een ware proeverij en een heuse photoshoot. Eenmaal op de fiets, na het depart werden de benen de eerste uren stilgehouden. We kunnen wel vastellen dat er in de eerste uren eigenlijk helemaal niets te beleven viel, José?

Och, niets, Michel. Niets zou ik niet durven zeggen. De tikken op de poep van de renners door de ploegleider na het abominabele eerste uur is toch wel een hoogtepunt.

Je hebt gelijk José. Enfin, dan hadden we nog de sprint om het bordje Leer die prooi was voor twee broeders Harder. We zijn getuige geweest van een val zonder erg van Westerkamp. En dat brengt ons bij de uitvallers tot nu toe. Naast een van de Harders is uit koers Prins. Kunnen we van hen zeggen dat zij hun werk hebben gedaan, José?

Och ja Michel, die hebben gedaan waarvoor ze waren aangesteld. Bier zeker stellen en erbij zijn. Maar we schrijven toch: abandon.

[...]

Dames en heren, we naderen het bordje Winschoten en naar verluid gaat daar het spel op de wagen.

Ja Michel, daar zullen de echte mannen wel boven drijven. 150km onderweg in dit soort koersen is vaak het breekpunt.

Bij Winschoten slaan we rechts af richting Zuidbroek en krijgen dan de wind van opzij. We zullen daar renners zien die hun gat helemaal open rijden. We scheiden daar de rijpe kazen van de jong belegen renners, renners die stekedood zitten en om hun moeder roepen. Amai José, dan is de koers op zijn mooist he.

Ja Michel, koers is koers.

[...]

Cartouche. Er piept er één tussen uit. En nog één, het is begonnen

Ja Michel, daar zit jus op, maar de grote mannen zitten nog steeds in hun hok he.

Dat is waar José, maar het lont moet aangestoken worden om de bom te laten barsten.

'T is koers.

Eens kijken of we een kijkje in de kopgroep kunnen nemen om te zien welke mannen hun neus aan het venster hebben gestoken. Daar zijn we bij de kopgroep. We zien drie studentikoze types. Dat lijkt op Oosterom, we zien Stoffelsma en die derde, is dat niet Frank?

Ja Michel, voila.

José, wist jij dat deze mens, die Frank, een bijzondere bijnaam heeft?

De roeiboot.

Inderdaad, en weet jij ook waar deze mens die naam aan te danken heeft?

Nee Michel, in de koers krijg je vaak bijnamen. Dat is koers.

[...]

Uit radio tour horen wij dat de maximale voorsprong van de kopgroep 40 seconden bedroeg en dat deze nu slinkende is.

Ja Michel, er wordt niet meer gespeculeerd. De grote mannen roeren zich  in de debatten en achterin waaien ze er af.

Oelalalala Aanstoot plafonneert en Eigenwijzerman en Stempher zitten ook slecht. Maar we zien nu het aangezicht van Eigenwijzerman. Die verdappert zich. Als het nu niet meer stilvalt liggen de andere mannen er af.

Da's juist Michel. De koers laat geen patatten terugkomen.

[...]

Dames en heren, uit radio tour hebben wij begrepen dat de renners een afslag gemist hebben en nu over een passage gestuurd worden waar de honden geen brood van lusten. Kenners spreken van een zandpad a la Carrefour de L'arbre. Moeten wij dit geloven, José?

Amai Michel, geloven? Ik heb geen idee, die Hollanders doen wel vaker gekke dingen op koninginnedag.

[...]

Helaas heeft de techniek ons in de steek gelaten en hebben wij de passage over het zandpad niet kunnen verslaan. Wij begrijpen van radio tour dat voorheen de kopgroep er achter af gewaaierd is en dat Venema en Dolsma er een snok aan hebben gegeven. Die had jij vanochtend opgeschreven, José?

Subiet, dat zijn de mannen die weten wat pedaleren is.

[...]

De verbinding met de motoir is hersteld. We zien hier een groepje met de verslagenen. Ik zie Harder, ik zie van Eijkel en ik zie Westerkamp.

Ja Michel, die zijn verslagen, daar zit geen snee meer op.

Zien we daar vanuit de achtergrond Eigenwijzerman aankomen, José?

Amai, die rijdt als een nieuweling.

Die heeft weer de slag gemist. Dan zeggen ze dat Stijn Devolder het wiel niet heeft uitgevonden. Of niet José?

Stijn Devolder hoeft ook geen uitvinder te worden. Die heeft de Ronde gewonnen.

[...]

Dames en heren, onze excuses dat wij geen verslag kunnen doen van de kopgroep. Wij hebben begrepen vanuit de koers dat zij de vod inmiddels gepasseerd zijn en dat er elk ogenblik om de eeuwige roem gesprint gaat worden. Wij moeten het doen met deze tweede groep waarin Eigenwijzerman nu het voortouw neemt.

Ja Michel, miraculeus hoe hij uit het niets teruggekeerd is. Hij heeft zelfs Westerkamp erafgepiert.

Die reed hoekig als een bok op een haverkist, José?

Die stond stil. Da's ook koers he.

[...]

Het bericht komt tot ons dat Venema Dolsma erop heeft gelegd in de eindsprint en dat hij nu zo fier is als een aap met zeven lullen. Kunnen we nu concluderen dat de sterkste man als eerst over de meet is gekomen, José?

Och ja, Michel. Zeker en vast was hij de sterkste. Daar hoefde ik mijn bril niet voor op te zetten.

Daar neem ik mijn hoed voor af.

[...]

Dames en heren, we hebben inmiddels weer beeld en we zien dat de vaste camera in de verte de groep Eigenwijzerman in beeld heeft. Zij zullen sprinten als stervende zwanen om de vijfde plaats, of allicht hebben zij de handdoek reeds in de ring geworpen.

Ik denk het laatste Michel. Daar zit geen jus meer op.

Deze mannen hebben zo te zien een flinke jas uitgedaan. Dames en heren, met deze beelden kunnen we concluderen dat deze koers gestreden is. Onze volgende afspraak is waarschijnlijk de Giro. Vanuit het hoge noorden groet ik u. Wij gaan nog een pintje pakken hier José of  niet?

Zeker één Michel, allicht twee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten